Vastavalmistuneen insinöörin mahdollisuudet yrittäjänä
Suomesta valmistuu joka vuosi paljon insinöörejä, joiden työllistymisaste on hyvä. Vaikka valmistuvien insinöörien määrä on suuri ja kasvanut suuremmaksi kuin ennen, töitä alalla riittää hyvin. Tosin ”ala”-sana on hieman harhaanjohtava, koska ei ole olemassa jotain yksittäistä alaa, jolle kaikki insinöörit työllistyvät. Insinöörejä sen sijaan työllistyy tasaisesti monelle eri liiketoiminnan alalle. Monipuolisen ja laadukkaan koulutuksen ansiosta, insinöörit ovat kysyttyjä moneen erilaiseen tehtävään. Mutta entäpä, jos insinöörin unelma onkin palkkatyön sijaan toimia yrittäjänä? Millaiset mahdollisuudet vastavalmistuneella insinöörillä on menestyä yrittäjänä?
Jos siis vastavalmistunutta insinööriä ei kiinnosta jatko-opiskelu diplomi-insinööriksi tai siirtyä nauttimaan palkkatyön tarjoamasta vakaudesta, niin yksi mahdollisuus on ryhtyä yrittäjäksi. Yrittäminen ei tietenkään ole kenellekään helppoa, oli koulutus ja ala mikä tahansa. Yrittäminen vaatii itsekuria, kukaan ei ole pomottomassa ja vaatimassa sinulta toimenpiteitä, sinun pitää itse osata ottaa itseäsi niskasta kiinni, vaikka motivaatiosi olisi joskus alhaisella tasolla.
Uuden yrityksen perustaminen
Yrityksen perustaminen on tehty nykyisin huomattavasti helpommaksi kuin mitä se ennen on ollut. Byrokratiaa on vähemmän ja toiminimen saa hetkessä pystyyn kotikoneelta käsin. Kaikkea kuitenkaan kannata aina tehdä itse, vaan esimerkiksi kirjanpito kannattaa ottaa heti alussa tosissaan. Yleisenä sääntöä voidaan pitää, että on järkevämpää keskittyä yrittäjänä niihin tehtäviin missä on hyvä, ja jättää kirjanpito sen alan ammattilaisille. Kirjanpidon voi tietysti tehdä itsekin, mutta siinä hommassa harvemmin yrittäjä pääsee tuntipalkoille, sillä asiaan perehtymätön saa siihen runsaasti aikaa uppoamaan. Kirjanpidon ulkoistus ei nykyisenä sähköisenä aikana ole kallista, vaan voit ulkoistaa sen vaikka kuittikohtaisesti tai pientä kuukausittaista maksua vastaan. Lisätietoa aloittavalle yrittäjälle.
Kevytyrittäjyys vaihtoehtona
Jos yrityksen perustaminen kuulostaa vaikealta, mutta haluaisit silti olla yrittäjä, niin yksi vaihtoehto nykyisin on ns. kevytyrittäjyys. Esimerkiksi Ukko- ja Eezy-palvelut toimivat tällä sektorilla. Niiden avulla kiinnostuneet voivat toimia kuten yrittäjät, mutta kuitenkin vapaana yrittäjän velvollisuuksista kuten kirjanpidosta. Kannattaa huomioida, että kyseisiä palveluita ei voi käyttää aivan kaikilla aloilla, mutta rajoituksia on kuitenkin loppujen lopuksi melko vähän. Toinen huomion arvoinen asia on, että laskutuspalvelut ottavat pienen komission laskutettavista tuloistasi. Tyypillinen komissio tällaisilla palveluilla on noin 5%. Jos siis esimerkiksi laskutat asiakkaaltasi 1000 euroa, niin maksat palvelulle 50 euron komission. Tästä syystä pitkässä juoksussa ja paljon laskuttaessasi fiksumpaa on perustaa oma yritys, jolloin tällaista komissiota ei tarvitse maksaa.
Vastavalmistuneelle insinöörille on siis tarjolla monta vaihtoehtoa, joiden joukossa on myös yrittäminen ja kevytyrittäminen. Insinööreistä on huutavaa pulaa joillakin aloilla ja heitä jopa kosiskellaan siirtymään työelämään suoraan koulunpenkiltä. Jos on kuitenkin sisäistä poltetta kokeilla yrittämistä, niin mieluumminhan sitä kannattaa kokeilla, kuin katua lopun elämäänsä. Koska vastavalmistuneella insinöörillä ei useimmiten ole paljoa kokemusta oman alan liike-elämästä, niin suosittelemme kuitenkin malttamaan mieltä varsinkin velan otossa. Yrittäminen kannattaa aloittaa maltillisesti ja omaa liikeideaa voi testata esimerkiksi kevytyrittämisen avulla.